Energie voor hartje Kortrijk

Fluvius vernieuwt schakelpost Schouwburgplein

Veilig werken aan een zeer complexe opdracht onder grote tijdsdruk. Zo kun je de totaalvernieuwing omschrijven van de oude elektrische schakelpost in de ondergrondse parking van het Schouwburgplein in hartje Kortrijk. Op 13 oktober startte Fluvius de werken en vorige week werd de gloednieuwe, op afstand aanstuurbare, cabine in gebruik genomen.

Patrick Vanhoo, verantwoordelijke bij Fluvius voor elektriciteitsnetten in de regio Leie-Schelde: “Een schakelpost is een onderdeel van de ruggengraat van het Vlaamse elektriciteitsnet. Elk van de 820 schakelposten van Fluvius voorziet duizenden gezinnen en bedrijven van stroom. De schakelpost onder het Schouwburgplein werd zo’n 30 jaar geleden geplaatst, toen de ondergrondse parkeergarage werd gebouwd. Intussen voldeed hij niet meer aan de huidige norm. Een complete vernieuwing was noodzakelijk om de netbetrouwbaarheid te blijven garanderen.”

Dimitri Verhulst, medewerker van Patrick: “Dit voorjaar overlegden we voor het eerst met de stad Kortrijk om de uitvoering concreet te plannen: dat werd oktober/november, waarbij een strikte timing van vijf weken werd afgesproken. De schakelpost ligt in het hart van Kortrijk en bedient heel wat gezinnen en winkels. De hinder voor hen moest uiteraard zo klein mogelijk blijven.”

Oude schakelpost wordt modern staaltje techniek

Patrick Vanhoo: “De vernieuwing van een schakelpost op een dergelijke locatie is geen eenvoudige klus. De schakelpost bevindt zich op -1 in de parkeergarage onder het Schouwburgplein. Er moest een werfput worden gegraven van zes meter en drie meter diep. ​ We lusten de 35 toevoerkabels (hoogspanning, laagspanning, openbare verlichting, seinkabels en aardingen) van de schakelpost om naar twee werfcabines. Die namen de stroomtoevoer over tijdens de verbouwing van de cabine. Tijdens de werken zette Fluvius heel wat technici in en konden we ook rekenen op de deskundige hulp onze aannemer Jacover.”

De voorbije weken vernieuwden we de integrale schakelpost. Nadien testten we alles grondig uit. Vorige week koppelden we de leidingen uit de werfcabine aan de nieuwe schakelpost. Die is veiliger en wordt op afstand bediend vanuit de Fluvius netwerkcontrolecentra. Zo zorgen we ervoor dat de elektriciteitsvoorziening in het centrum van Kortrijk ‘future-proof’ is.

Marijke Rabaut, hoofd regio Leie-Schelde bij Fluvius: “Op de cruciale schakelmomenten op 13 oktober en 10 november konden we een stroomonderbreking niet vermijden. Maar dankzij een goede voorbereiding en een uitstekende samenwerking met de stad Kortrijk hebben we alle hinder tot een minimum weten te beperken. Hartje Kortrijk krijgt nu elektriciteit van een ultramoderne en veilige post, die we op afstand kunnen monitoren en aansturen. Een grote stap vooruit, én helemaal klaar voor het energielandschap van morgen.”

 

Een schakelpost?

De 820 schakelposten van Fluvius zijn onderdeel van de ruggengraat van het elektriciteitsnet in Vlaanderen. In die stations wordt de elektriciteit veilig verdeeld (of ‘geschakeld’) naar een reeks onderliggende elektriciteitsnetwerken, telkens aan een middenspanningsniveau van 10, 11, 12, 15 of 30 kilovolt (hier en daar in Vlaanderen ook 36 en 70 kV). Van daaruit voeden ze ons volledige elektriciteitsnet, tot bij u.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be