Elia, Eandis en Infrax lanceren gratis lespakket over energie en energiebesparing voor leerlingen van 10 tot 14 jaar

Alle lagere en middelbare scholen krijgen pakket gratis aangeboden

Netbeheerders Elia, Eandis en Infrax lanceren vandaag ElectriCITY, een lespakket en speldoos over energie en energiebesparing voor leerlingen tussen 10 en 14 jaar. Bedoeling is hen op jonge leeftijd met het belang van elektriciteit en spaarzaam omspringen met energie in aanraking te brengen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein steunt het initiatief. Het lespakket en de speldoos werden maandagmiddag voorgesteld tijdens de STEM-dagen in Technopolis in Mechelen.

Het lespakket bevat een presentatie met lesmateriaal voor de leerkracht, een speldoos met drie spelsets en doe-fiches met proefjes. Zo worden op een eenvoudige manier de werking van elektriciteit, het belang van efficiënt energiegebruik en de veranderingen die hernieuwbare energie voor het energielandschap betekenen duidelijk gemaakt. Doordat het bordspel meerdere spelniveaus bevat, is het pakket zowel aantrekkelijk voor leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar, als uit de eerste graad van het middelbaar onderwijs.

Met Kim en Tim op ontdekking

Tekenfiguurtjes Kim en Tim zijn de centrale personages in het lespakket, de speldoos en op de doe-fiches. Zij nemen de leerlingen mee in de wereld van elektriciteit en energiebesparing.

De presentatie in het lespakket focust op de gevolgen van een veranderend klimaat, het stijgende energieverbruik en hoe we meer hernieuwbare energie kunnen opwekken en inzetten.

In het bordspel worden de leerlingen uitgedaagd om zelf hoogspanningstrajecten aan te leggen en voor voldoende energie in hun stad te zorgen. Al gauw zullen ze merken dat dit minder eenvoudig is dan eerst gedacht… .

De doe-fiches nodigen dan weer uit om volop te experimenteren met proefjes die onder meer het broeikaseffect tonen en zon- en windenergie in praktijk brengen.

Samenwerking tussen Elia, Eandis en Infrax

ElectriCITY is een gezamenlijk initiatief van netbeheerders Elia (hoogspanning), Eandis en Infrax (allebei midden- en laagspanning). Zowel Elia als Eandis en Infrax broedden al langer op een lespakket en specifieke informatie voor scholieren. Daarom hebben ze de krachten gebundeld.

Ilse Tant, Chief Public Acceptance van Elia :

Dit schoolpakket wil jongeren actief laten meedenken over hoe het energielandschap er in de toekomst zal uitzien en over hoe ook zij een positieve impact op de energietransitie kunnen hebben. Het idee voor een spel ontstond na een vraag van een klas die ons Stevin-project aan de kust had bezocht. Leerlingen en leerkrachten uit meerdere scholen hebben nadien aan de ontwikkeling van het spel meegewerkt. ” 

Infrax-directeur netuitbating en klantendienst Tom Ceuppens, namens Eandis en Infrax:

“Bewust omspringen met energie is een van de grote uitdagingen van deze tijd. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met jongeren bij dat verhaal te betrekken en hen er bewust van te maken. Daarom werken we hier graag en met veel enthousiasme aan mee.”

Minister Tommelein: kennis over energietransitie bij jongeren belangrijk

Ook Bart Tommelein, Vlaams minister voor energie, is enthousiast over ElectriCITY:

“Het is essentieel dat kinderen op jonge leeftijd kennis over het belang van energie en de energietransitie opbouwen. Dit schoolpakket is een perfect middel om deze kennis op een leuke en speelse manier over te brengen.”

Hoe aanvragen?

ElectriCITY is vanaf 17 oktober voor alle lagere en middelbare scholen in Vlaanderen beschikbaar. Geïnteresseerde scholen kunnen het pakket kosteloos online bestellen via www.elia.be/nl-electricity .

Persbericht Elia, Eandis en Infrax

PDF - 421 Kb

Presentatie ElectriCITY

PDF - 2.4 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be