Elektriciteitsnet Fluvius duikt onder: grootste inhaalbeweging voor Diksmuide

De voorbije 2 jaar bracht netbedrijf Fluvius 35 km middenspanningsleidingen ondergronds, waarvan bijna 20 kilometer in Diksmuide. Dat is een flinke stap vooruit in een langlopend project om al die bovengrondse elektriciteitsnetten minder kwetsbaar te maken en de betrouwbaarheid te borgen. Vandaag ligt 99,76% van de 46.885 kilometer middenspanningsnet al ondergronds.

De troeven van ondergrondse netten 

Het middenspanningsnet van Fluvius is een zeer belangrijke ruggengraat voor de elektriciteitsvoorziening van Vlaamse gezinnen en bedrijven. Storingen of defecten op middenspanningslijnen hebben telkens een grote impact op honderden gezinnen. Maar als die ondergronds liggen, zijn ze minder onderhevig aan de gevolgen van noodweer en dus veel betrouwbaarder. Ook veiligheid speelt een rol: als een liftwagen of kraan te dicht in de buurt komt kan er langs een bovengrondse middenspanningsleiding een ‘vlamboog’ ontstaan. Daarom brengt Fluvius ze al jaren stapsgewijs ondergronds.

Op 111 kilometer na, of 0,24% van het totaal, liggen alle Vlaamse middenspanningsleidingen vandaag al onder de grond. De laatste loodjes liggen in de twee uithoeken van Vlaanderen: de Westhoek en de Voerstreek. Voor alle duidelijkheid: voor laagspanningsnetten – de kabels in en langs de straten - is het niet altijd zinvol om ze allemaal ondergronds te brengen. De impact van een defect aan die netten is veel kleiner en kan eenvoudiger worden herschakeld en hersteld. Ongeveer een kwart van alle laagspanningsnetten van Fluvius in Vlaanderen lopen vandaag boven de grond. ​

Diksmuide koploper, maar ook elders vooruitgang

In de voorbije 5 jaar bracht Fluvius liefst 38 kilometer middenspanningskabels ondergronds in Diksmuide (zie kaartje), waarvan 20 kilometer in 2020 en 2021. Maar ook in andere steden en gemeenten met bovengrondse middenspanning doken de voorbije 2 jaar grote stukken net onder de grond, zoals in Voeren (4,2 km), Middelkerke (2,1 km) en Hooglede (1,2 km).

‘We zijn bijzonder blij dat we samen met Fluvius deze mooie resultaten hebben kunnen bereiken,’ zegt Lies Laridon, burgemeester van Diksmuide. ‘We waren twee jaar geleden nog Vlaams koploper in aantal kilometer bovengrondse middenspanning. Daardoor waren we iets meer kwetsbaar voor stormen en ander noodweer, dat almaar vaker voorkomt. In deelgemeente Woumen hadden we zelfs ook al defecten omdat een groep vogels de leidingen raakte. De nieuwe ondergrondse stukken beschermen onze inwoners daar nu beter voor, en bereiden onze regio meteen ook voor op de energietransitie waar we nu middenin zitten. Daarnaast zijn er minder elektriciteitsmasten te zien: in de voorbije 5 jaar verdwenen er ongeveer 400 uit ons landschap.’

Chris Ceule, verantwoordelijke Netten bij Fluvius in de Westhoek: ​ 

“Aan de kust en in de Westhoek zijn de luchtnetten toch een stuk gevoeliger voor stormen en noodweer, wat door de klimaatopwarming almaar vaker voorkomt. Daarom zijn ook heel wat gemeentebesturen van de regio, waaronder Diksmuide, vragende partij om de netten ondergronds te brengen. Dat is sowieso een flinke investering én een werk van langere adem, omdat heel wat factoren een rol spelen. Denk maar aan de planning en bouw van nieuwe cabines, ter vervanging van paalposten, en de maximale afstemming op andere nutswerken in de buurt. Maar door goed vooruit te kijken én dankzij de goede samenwerking met de betrokken lokale besturen, boeken we toch mooi vooruitgang.”

Het elektriciteitsnet van Fluvius

In Vlaanderen beheert Fluvius het distributienetwerk voor elektriciteit. Dat bestaat uit een middenspanningsnetwerk van 46.885 kilometer dat op zijn beurt het laagspanningsnet van 87.000 kilometer voedt tot bij alle Vlaamse gezinnen. Afhankelijk van de situatie zijn er 5 verschillende spanningsniveaus op middenspanning: 10, 11, 12, 15 en 30 kilovolt. Heel uitzonderlijk zitten er - om historische redenen - ook stukken hoogspanningslijnen van 36 of 70 kilovolt in het net van Fluvius.

David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder, Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be