Elektriciteitscabines en -kasten op de rooster

Fluvius en Smappee ontwikkelen nieuw systeem voor laagspanningsmetingen

Netbedrijf Fuvius heeft in samenwerking met technologiebedrijf Smappee een unieke meetkoffer en -set ontwikkeld voor laagspanningsmetingen in elektriciteitscabines en nutskasten. Daarmee kan Fluvius aan de slag om de oorzaak van een technisch probleem te achterhalen, een netuitbreiding voor te bereiden of om fraude op te sporen. De nieuwe toestellen zijn volledig online uitleesbaar en bieden ook een schat aan analysemogelijkheden voor netbeheer in volle energietransitie.

Véél meer meetdata, online beschikbaar
‘We moesten op zoek naar een vervanger voor onze oude meettoestellen’, zegt Bruno Macharis van Netbeheer bij Fluvius. ‘Enerzijds omdat die verouderd waren en omslachtig om uit te lezen. Maar anderzijds ook omdat we veel meer metingen nodig hebben door steeds complexere laagspanningsnetten. Door een groeiend aantal lokale energieproducties, laadpalen en warmtepompen wordt de belasting van onze kabels immers minder voorspelbaar. Daarom gingen we op zoek naar een nieuw systeem dat veel meer soorten parameters kan registreren én die metingen ook direct beschikbaar kan stellen. Omdat zo’n totaalsysteem eigenlijk niet bestond, vonden we een partner in het Vlaamse bedrijf Smappee om die samen te ontwikkelen.’

Het eindresultaat is een nieuwe meetkoffer voor elektriciteitscabines en een meetset voor voetpadkasten. Die werken beiden met spoelen en klemmen die een technieker rond specifieke elektriciteitskabels kan aanbrengen. Naast kernwaarden, zoals vermogen, spanning en stroom, meten de toestellen ook specifieke kwaliteitsparameters, zoals reactief vermogen, powerfactor en harmonischen. Eens geplaatst, kan de meetdata via een online dashboard live worden uitgelezen zelfs via een app op de smartphone van een technicus. De data blijft ook 5 jaar raadpleegbaar en exporteerbaar voor gegevensanalyse van onze assets achteraf.

Belasting, kwaliteit en fraude
‘De nieuwe meetinstrumenten bieden heel wat mogelijkheden,’ zegt Sven Adams van Netbeheer Fluvius. ‘Zo kunnen we metingen doen op basis van klachten van klant, bijvoorbeeld bij spanningsproblemen, of bij het vermoeden van fraude, zoals in het geval van een wietplantage. Of we kunnen de piekbelasting van een cabine of kast exact meten, om te achterhalen of een nieuwe klant of een verzwaring bij een bestaande klant haalbaar is op dezelfde kabel. Op die manier kunnen we onze netuitbreidingen nog gerichter voorbereiden.’

De nieuwe meetkoffers en -sets werden vooraf uitgebreid uitgetest en zijn sinds 1 juli in gebruik over heel Vlaanderen.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be