Digitale energiemeters: al 111.000 geplaatst

Op 31 oktober 2019 had netbedrijf Fluvius al 111.680 digitale gas- en elektriciteitsmeters in Vlaanderen geïnstalleerd. Het aantal geweigerde meters blijft minder dan 1 procent. Fluvius blijft zijn communicatie verfijnen voor het vastleggen van afspraken.

Sinds 1 juli 2019 plaatst Fluvius alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas. De oude mechanische meters zijn niet meer beschikbaar. Bij bouwers en verbouwers, nieuwe eigenaars van zonnepanelen en gezinnen die een budgetmeter krijgen, plaatst Fluvius die automatisch. Op die manier werden tot 31 oktober al 96.918 digitale meters geplaatst, waarvan 15.151 bij klanten met zonnepanelen.

Daarnaast loopt er nog tot eind 2022 een ombouwprogramma voor bestaande zonnepanelen- en budgetmeterklanten, en gezinnen met een ‘slimme meter’ uit vroegere proefprojecten. In die groep werden tot 31 oktober al 14.762 digitale meters geplaatst, waarvan 2.930 bij klanten met zonnepanelen.

Het totale aantal geplaatste meters bedroeg eind oktober zo al 111.680.

Minder dan 1 procent weigert

Tot nu toe konden 982 digitale meters niet worden geplaatst omdat een klant dat expliciet niet wenste. Dat blijft, net als de voorbije maanden, minder dan 1 procent van alle voorziene installaties. De Vlaamse overheid heeft de installatie van de digitale meter echter verplicht, hij kan niet geweigerd worden. Fluvius neemt dan ook contact op met klanten die bezwaren hebben om bezorgdheden te bespreken, eventuele misvattingen uit te klaren en samen een nieuwe installatiedatum vast te leggen.

Ook het aantal klanten dat niet thuis is op de voorgestelde plaatsingsdatum of ter plekke een nieuwe datum wil vastleggen, blijft hangen rond de 30 procent. Dat percentage ligt in lijn met die voor huisbezoeken bij gelijkaardige projecten, zoals de ombouw van arm naar rijk gas of de installatie van de vroegere budgetmeters.

Om klanten optimaal te begeleiden naar een plaatsingsafspraak, blijft Fluvius zijn communicatie verfijnen. Er komen extra herinneringsberichten over de geplande installatiedatum bij ombouwklanten.

Fluvius stelt twee maanden op voorhand een datum voor en een tijdsindicatie (voor- of namiddag). Elke klant kan dat tijdstip zelf wijzigen, mocht de voorgestelde datum niet passen. Dat kan zowel telefonisch binnen de werkuren als online via de webtool die in de afspraakbrief vermeld wordt.

Björn Verdoodt

Björn Verdoodt

Corporate woordvoerder (perscontact), Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

[email protected]

www.fluvius.be