De rioolinventaris is klaar!

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir kondigde maandagmorgen tijdens een persconferentie op één van onze rioleringswerven in Houthalen-Helchteren de Vlaamse rioolinventaris aan. Dat is een overzicht van het volledige rioleringsnetwerk in alle steden en gemeenten in Vlaanderen, mee opgemaakt door rioolbeheerders als Fluvius. Een belangrijke eerste stap in het toekomstige ‘asset management’ van onze riolering: de inventaris moet gerichter gepland onderhoud in de toekomst mogelijk maken, en de rioleringsfactuur in Vlaanderen daardoor onder controle helpen houden. De nieuwe inventaris moest in het voorjaar van 2022 klaar zijn, een deadline die gehaald werd.

Als grootste gemeentelijke rioolbeheerder erkennen we al langer het belang van goede data over onze riolering. Die helpen effectief om gerichter onderhoud te doen en zo breuken – en hogere onderhoudskosten – in de riolering te vermijden. We beschikken vandaag over een gebiedsdekkende databank voor bijna al onze gemeenten.

Inspectieplan volgende stap

Minister Demir gaf tijdens het persmoment in Houthalen-Helchteren ook al een volgende stap in dit traject mee: tegen eind 2022 moeten alle risicopunten in de Vlaamse riolering in kaart worden gebracht, en moet door de steden en gemeenten en rioolbeheerders een inspectieplan tot 2027 worden uitgewerkt. ​

Bij Fluvius hebben we hiervoor ons NGIN-assetmanagementsysteem ter beschikking. Dat gebruikten we al voor onze energienetwerken, maar dus ook voor de riolering.

‘De meerwaarde van een inspectieplan is het tijdig uitvoeren van doordachte maatregelen, om zo de levensduur van ons net te vergroten en de kosten van rioolbeheer onder controle te houden. Dit betekent op korte termijn een toename van onze exploitatiekost, maar door een slimme aanpak zullen we die kosten snel terug verdienen.’ zegt Bart Neyrinck, diensthoofd assests & netarchitectuur riolering bij Fluvius.

Vorig jaar hadden we al aandacht voor het NGIN-systeem in één van onze reportages op tv-zender Kanaal Z. Je kan die reportage hier herbekijken.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be