Cruciale fase warmtenet Veurne gestart

De werken voor het eerste warmtenet in de Westhoek schieten goed op. In september ging een nieuwe, belangrijke fase in: WVI, Fluvius en Noven maken de koppeling tussen de restwarmte afkomstig uit chipsoven van PepsiCo en de nieuwe woonwijk Suikerpark. Vanaf 2023 zullen alle bewoners van Suikerpark hun woning of appartement met deze restwarmte verwarmen.

Om de meer dan 500 woonentiteiten in de aardgasvrije woonwijk Suikerpark te verwarmen, werkten verschillende partners op innovatieve wijze samen om tot deze investering te komen. Warmtenetten met industriële restwarmte zijn een deel van de oplossing in de energietransitie, maar de uitrol vraagt technische knowhow en financiële daadkracht van haar partners. Zo realiseerden projectontwikkelaar ION en Fluvius in een eerste fase het residentieel warmtenet voor de woonwijk, waarna WVI en Fluvius de ‘missing link’ naar de chipsfabriek van PepsiCo voorzien. Noven neemt in het Veurnse project de rol op van warmteproducent en -leverancier voor het warmtenet.

Warmtenet met restwarmte

Restwarmte is warmte die vrijkomt bij een industrieel productieproces, hier de productie van chips. ​ Zonder aansluiting op een warmtenet verdwijnt deze warmte in de atmosfeer. In Suikerpark Veurne doen we het anders en koppelen we de restwarmte aan een warmtenet voor de woonwijk.

Een warmtenet met restwarmte is dus een collectief alternatief voor aardgas: een netwerk van goed geïsoleerde ondergrondse leidingen brengt warmte van de ene plaats (in dit geval industrie) naar een andere (woning). Dit energiesysteem kan je opdelen in een warmtebron, distributie en aflevering. Naast de bijdrages van elke partner zijn ook bijkomende investeringssubsidies noodzakelijk om het project te doen slagen. Zo kunnen we rekenen op Vlaamse en Europese subsidies.

Dankzij het Europees Interreg 2 Zeeën-project LECSEA investeert WVI als grondeigenaar en publieke projectontwikkelaar van de Suikersite mee in deze ‘missing link’ voor een bedrag van € 750.000 (excl. btw). Fluvius tekende voor zijn deel van het warmtenet in op de 'Call groene warmte' van de Vlaamse overheid.

Innovatief warmtenet verlaagt CO2-uitstoot voor verwarming tot 100%

Het warmtenet in Suikerpark wordt op die manier gekoppeld aan de industrie, waardoor een gesloten kringloop (warmte) ontstaat. Het grootste deel van de tijd wordt gewerkt met een relatief lage temperatuur van zo’n 55 °C. Nieuwbouwwoningen zijn goed geïsoleerd, waardoor verwarming op lagere temperatuur mogelijk is. Dat is veel efficiënter en zorgt voor een grote energiewinst. Zo wordt het warmtenet in Veurne het allereerste in België dat 100% draait op restwarmte uit de voedingsindustrie. ​

David Callens

David Callens

Regionale woordvoerder, Fluvius

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be