Compensatie voor uitvallende omvormers van zonnepanelen

Een tijdelijke tegemoetkoming in afwachting van een definitieve oplossing.

Op zonnige dagen produceren zonnepanelen veel groene stroom. In wijken met veel zonnepanelen en langere stukken netten kan dit leiden tot een overbelasting van het elektriciteitsnet. Hierdoor schakelen de omvormers van zonnepanelen zichzelf tijdelijk uit. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir heeft een compensatieregeling uitgewerkt om hieraan tegemoet te komen. In de loop van de zomer zal het systeem ingang vinden, de verwerking verloopt via Fluvius.

Vorig jaar ontving Fluvius 2.564 klachten over uitvallende omvormers van zonnepanelen. De eerste zes maanden van dit jaar waren dat er 1.511, waarvan bij 1.305 storingen de oorzaak bij het net lag. Dat terwijl er intussen toch weer 50.000 nieuwe installaties geplaatst zijn. Het aantal klachten ten opzichte van de bijna 650.000 zonnepaneelinstallaties in Vlaanderen blijft wel relatief beperkt. Fluvius engageert zich evenwel om de getroffen klanten zo goed mogelijk verder te helpen.

Stappenplan uitvallende omvormers

Na controle van de binneninstallatie kunnen klanten contact opnemen met Fluvius. Fluvius komt binnen de 10 werkdagen langs om de situatie te bekijken. Indien mogelijk lossen we meteen het probleem op.

Kunnen we het probleem oplossen met een kleine operationele ingreep aan het elektriciteitsnet? Dan doen we dat binnen de 30 dagen na ons eerste bezoek.

Compensatie voor uitvallende omvormers

Is het elektriciteitsnet niet zwaar genoeg? Dan moet het net versterkt of uitgebreid worden en zijn er afhankelijk van de oplossing langere doorlooptijden.

Indien het probleem niet binnen de 90 dagen opgelost kan worden, ontvangt de zonnepaneeleigenaar (<= 10kVa) een compensatie. De uitbetaling van de compensatie gebeurt jaarlijks via Fluvius, ten laatste tegen 30 november en tot het probleem opgelost is. Klanten die nog recht hebben op groenestroomcertificaten krijgen een bijkomende compensatie.

Voorbeelden

De compensatie bedraagt voor dit jaar 7,5 euro per kVA omvormervermogen.

  • Voor een kleine recente residentiële installatie met 8 panelen en 2.5 kVA omvormervermogen komt dat neer op een tegemoetkoming van 18.75 euro (=7.5 euro x 2.5 kVa).
  • Voor een gemiddelde installatie met 16 panelen en 4 kVA omvormervermogen bedraagt de vergoeding 30 euro (=7.5 euro x 4 kVA).
  • Bij een grote installatie met 30 panelen en 10 kVA omvormervermogen komt de vergoeding neer op 75 euro (=7.5 euro x 10 kVA)

Meer info op onze website.

Investeringsplannen Fluvius 2023 - 2032 voorzien een structurele oplossing.

De problematiek is meegenomen in ons voorstel van investeringsplan voor 2023 – 2032. Naast oplossingen die op korte termijn kunnen worden doorgevoerd en geen investeringen vragen, wil Fluvius ook zijn netten versterken waar nodig.

Onderstaande afbeelding geeft zones weer waar Fluvius op korte termijn wil investeren in bijkomende kabels of distributiecabines, om lokale problemen met o.a. uitvallende omvormers van zonnepanelen op te lossen. Eén van de grote uitdagingen hierbij is het vinden van beschikbare gronden of locaties voor de plaatsing van distributiecabines. Dat zorgt ​ voor langere doorlooptijden van 1 tot 2 jaar.

Isabel Van Cutsem

Isabel Van Cutsem

Corporate woordvoerder, Fluvius

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be