Belgische nutsbedrijven werken samen voor aankoop nieuwe types digitale meters en uitleessystemen

Het Vlaamse netbedrijf Fluvius heeft vandaag de procedure afgerond voor de gunning van een raamcontract voor de levering van nieuwe types digitale elektriciteits- en gasmeters, en de bijbehorende dienstverlening om die meters uit te lezen. Het gaat om meters die vanaf 2023 zullen worden geplaatst. ​
Fluvius trad op als aankoopcentrale voor andere energiedistributiebedrijven in België: Resa en Ores uit Wallonië en Sibelga uit Brussel. En ook de Vlaamse waterbedrijven Farys, De Watergroep en Pidpa tekenen voorwaardelijk in voor de uitleesdiensten. Het contract werd gegund aan twee bedrijven: technologiebedrijf IBM en metering-specialist Landis+Gyr. Zij leveren elk apart digitale meters en uitleesdiensten.

Efficiëntiewinst en tempo realiseren

Digitale nutsmeters zijn een onomkeerbare evolutie op wereldvlak. Ze helpen ons op tal van verschillende manieren omgaan met belangrijke en urgente maatschappelijke evoluties, zoals de energietransitie. Ze bieden klanten een gedetailleerd zicht op hun verbruik en injectie, kunnen worden voorzien van slimme sturingsmogelijkheden, en netbeheerders kunnen er hun netten efficiënter mee beheren.

Op basis van die gelijklopende uitdagingen besloten de Belgische energiedistributiebedrijven Fluvius, Resa, Ores en Sibelga samen te werken en dezelfde meters en uitleesdiensten te gaan gebruiken. Dat doen ze vandaag al voor de huidige digitale meters, waarvan er eind juni al ongeveer 850.000 waren geplaatst in Vlaanderen. Dat zal dus ook zo zijn voor de nieuwe types meters die vanaf 2023 zullen worden geplaatst over heel België.

De periode dat er binnen dit contract energiemeters afgenomen kunnen worden, loopt tot maximaal 2034. Daarin kunnen tot 7,2 miljoen energiemeters (5,2 miljoen elektriciteitsmeters en 2 miljoen gasmeters) worden afgenomen via de raamovereenkomst. Daarnaast biedt het contract de toekomstgerichte mogelijkheid om bijkomende metertypes en datadiensten af te nemen.

De Vlaamse waterbedrijven Farys, Pidpa en De Watergroep voorzien immers een pilootproject rond digitale watermeters, gekoppeld aan de communicatiemodule van de digitale elektriciteitsmeter. Het raamcontract van Fluvius voorziet dat ze -na het pilootproject- hun digitale watermeters ook op grotere schaal op die manier kunnen uitlezen. De aankoop van de digitale watermeters zelf hoort niet bij dit raamcontract.”

Dit raamcontract is het resultaat van een Europese gunningsprocedure en zal alle betrokken nutsbedrijven in staat stellen om het hoge uitroltempo -dat hen wordt opgelegd- te realiseren en tegelijk schaaleffecten realiseren.

Uitleesdiensten via DaaS

Bij de nieuwe types digitale energiemeters hoort telkens een bijbehorende dienstverlening om de meters uit te lezen, aan te sturen en op een correcte manier te ontsluiten naar de juiste netbeheerder. Dat werkt via een ‘data-as-a-service’-formule (DaaS) opgenomen in dit raamcontract. Ook de huidige types digitale energiemeters, die sinds 1 juli 2019 worden geplaatst, werken via zo’n principe. De digitale gasmeters communiceren via de digitale elektriciteitsmeters, en ook de digitale watermeters van Pidpa, De Watergroep en Farys zullen tijdens het pilootproject op die manier werken.

Voor alle duidelijkheid: alle data blijft uiteraard strikt gescheiden per klant en nutsbedrijf. Netbeheerders kunnen die dus niet van elkaar opvragen of raadplegen. De nieuwe meters en uitleessystemen hebben ook geen gevolgen voor het bestaande klantenportaal mijn.fluvius.be waarop de Vlaamse gezinnen met een digitale energiemeter hun verbruiksgegevens kunnen raadplegen. De verschillende functies van de nieuwe digitale energiemeters blijven dezelfde voor de eindklant.

 

Isabel Van Cutsem

Isabel Van Cutsem

Corporate woordvoerder, Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

[email protected]

www.fluvius.be