Al 60.000 digitale energiemeters in Vlaanderen

Officieel startte de uitrol van de digitale meters op 1 juli. Sinds die dag plaatst Fluvius alleen nog digitale energiemeters. In 39 gemeenten in Vlaams-Brabant werden echter al sinds 1 april nieuwe digitale meters geplaatst, in het kader van een laatste proefproject om de uitrol te testen. Op 15 september stond de teller van het totaal aantal digitale meters in Vlaanderen zo al op 60.171.

 

Zoals eerder aangekondigd, plaatst Fluvius voortaan alleen nog digitale meters bij elke nieuwe klantvraag: bij bijvoorbeeld bouwers, verbouwers, nieuwe eigenaars van zonnepanelen en budgetmeterklanten. De oude, mechanische meters zijn niet meer beschikbaar. Op deze manier werden tot 15 september al 52.640 digitale meters geplaatst, waarvan 7.348 bij klanten met zonnepanelen.

Daarnaast loopt sinds begin juli en nog tot eind 2022 een ‘ombouwprogramma’ voor bestaande zonnepanelen- en budgetmeterklanten. Ook slimme meters uit vroegere proefprojecten maken deel uit van die ombouw. Via deze weg werden tot 15 september al 7.531 digitale meters geplaatst, waarvan 1.068 bij klanten met zonnepanelen.

Tip: gebruik de mogelijkheid om zelf een installatiedatum te kiezen

Bij het ‘ombouwprogramma’ krijgt een klant twee maanden voor de geplande vervanging een brief met de datum waarop een installateur langskomt. Klanten mogen die datum echter wijzigen via het telefoonnummer of webadres dat op hun brief vermeld staat. Slechts een kleine minderheid maakt hier voorlopig gebruik van. Toch merken we dat bij aankomst 30 procent van de klanten op de voorgestelde datum niet thuis is, of terplekke nog een nieuwe datum wil vastleggen. De percentages liggen wel in lijn met die voor huisbezoeken bij gelijkaardige projecten, zoals de ombouw van arm naar rijk gas of de installatie van de vroegere budgetmeters.

We roepen alle klanten die een brief krijgen op gebruik te maken van de mogelijkheid om via de website of telefonisch zelf een datum te kiezen indien de voorgestelde niet past. Dit houdt het ombouwproces efficiënt voor alle betrokkenen.

Minder dan 1 procent

Tot nu konden 516 digitale meters niet geplaatst worden omdat de klant dit niet wenste. Dat is minder dan 1 procent van alle voorziene installaties. De Vlaamse overheid heeft de installatie van de digitale meter echter verplicht, hij kan niet geweigerd worden. Fluvius zal die klanten in de nabije toekomst dan ook opnieuw contacteren om hun concrete bezorgdheden en vragen te bespreken. Nadien leggen we een nieuwe installatiedatum vast.

Björn Verdoodt

Björn Verdoodt

Corporate woordvoerder, Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

pers@fluvius.be

www.fluvius.be