1 straatlamp op 3 in Vlaanderen is ondertussen een ledlamp

Fluvius heeft donderdag tijdens een persconferentie in Maaseik de 400 000e van in totaal 1,2 miljoen Vlaamse straatlampen omgebouwd naar ledlampen. Daarmee realiseert het netbedrijf nu al één derde van de totale ‘verledding’ van de openbare verlichting in Vlaanderen. Fluvius neemt zo een markante horde, onderweg naar de finale doelstelling: tegen eind 2030 volledig overstappen naar openbare ledverlichting. Dat is een van de streefdoelen in het Vlaams regeerakkoord. ​

Overal ledlampen tegen eind 2030

Een goede verlichting van straten en pleinen verhoogt de veiligheid en het comfort van inwoners en bezoekers. Fluvius ondersteunt alle steden en gemeenten in Vlaanderen actief om hun verlichtingspark doelgerichter, duurzamer en energiezuiniger te maken. Voor en samen met de lokale besturen, en ondersteund door partners zoals VVSG en Agoria, zal Fluvius alle openbare verlichtingspunten in Vlaanderen tegen 2030 ombouwen naar ledlampen. ​

Zuhal Demir, Vlaams Minister van Energie: “Je merkt het verschil met klassieke straatverlichting misschien niet altijd wanneer je voorbijrijdt of wandelt, maar de overstap naar openbare led-verlichting is een belangrijke maatregel richting gezondere lucht en minder energieverbruik. Deze legislatuur zetten we de eerste grote stappen om tegen 2030 volledig overgeschakeld te zijn op led-verlichting. Door op alle niveaus en in alle sectoren energie-efficiëntieoefeningen te doen, zorgen we stap voor stap voor minder CO2-uitstoot, voor gezondere lucht en vermijden we onnodige kosten."

Forse besparing qua energieverbruik en CO2-uitstoot

Fluvius engageerde zich in 2019 om Vlaanderen versneld te helpen ‘verledden’. Op dat moment was slechts 8% van de openbare verlichting al verled. Ledlampen gaan vijf keer langer mee, hebben zo een verwachte levensduur van 15 jaar en leveren een energiebesparing op van 45 %. De meeste ledlampen zijn ondertussen ook al klaar voor interactieve toepassingen. Ze bieden veel meer mogelijkheden om de openbare verlichting flexibeler te regelen. Zo wordt dimmen en doven vanop afstand overal mogelijk. De verlichting zal kunnen worden geregeld en afgestemd bij evenementen En defecte lampen worden automatisch gemeld en kunnen dus sneller worden vervangen. Op vandaag installeerde Fluvius 400 000 ledlampen, waarvan 200 000 interactieve verlichtingstoestellen. Dat bleef niet zonder gevolgen. Tussen 2015 en 2021 daalde het energieverbruik voor openbare verlichting met 56 515 562 kWh. Dat is een daling van 13%. Bovendien sparen we zo jaarlijks 13 112 ton CO2 uit. Eénmaal alle straatverlichting in 2030 led zal zijn, wordt jaarlijks 44 000 ton CO2 bespaard.

Frank Vanbrabant, CEO Fluvius: “Met de verledding van de openbare verlichting maken we de verlichtingsparken van steden en gemeenten energiezuiniger en duurzamer. Met interactieve ledverlichting, die we stapsgewijs introduceren, realiseren we bovendien extra energiebesparingen, omdat je het licht kunt aanpassen aan de noodzaak en de lichthinder kan verminderen. Zo helpen we steden en gemeenten om hun klimaatdoelstellingen te halen.”

Interactieve ledverlichting biedt meer mogelijkheden

De interactieve ledverlichting is uitgerust met een communicatiemodule waarmee de lampen van op afstand worden ingesteld en aangestuurd. Brandprogramma’s op maat van de steden en gemeenten bieden in de toekomst een waaier aan mogelijkheden én zorgen voor extra besparing op de energiefactuur. Vanzelfsprekend bepalen de lokale besturen als eindverantwoordelijke het beleid qua verlichting, welk investeringsplan ze hiervoor opmaken en hoe ze dat het best financieren.

Maaseik tevreden over samenwerking

Niet toevallig wordt de 400 000 lamp in Maaseik geplaatst. De stad staat op vlak van verledding op hetzelfde niveau als Vlaanderen, waardoor het een representatief beeld schetst.

Johan Tollenaere, burgemeester Maaseik: “We zijn bijzonder trots dat we dankzij een goede samenwerking met Fluvius al een groot deel van ons openbaar verlichtingspark hebben kunnen verledden. Met een verleddingsgraad van 33,93% zit onze stad mooi op schema en slagen we erin om een goede en veilige straatverlichting te koppelen aan een lager energieverbruik.”

 

 

Björn Verdoodt

Björn Verdoodt

Corporate woordvoerder (perscontact), Fluvius

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fluvius

Fluvius is het netbedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen, beheren en onderhouden van distributienetten voor elektriciteit, aardgas, riolering en warmte. Fluvius beheert ook het gemeentelijke openbare verlichtingspark. In totaal beheert het bedrijf 230.000 kilometer aan nutsleidingen en 7 miljoen aansluitingen. Fluvius is in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten actief. 

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 199 9090 Melle

[email protected]

www.fluvius.be